Önt képviseljük az ablakgyártásban! @ PlasticBau

Nyílászárók! Nyílászárók! Nyílászárók!

Penészedik a falam, de miért? 2. rész

2014. november 19. - PlasticBau

1_5.jpgElőző bejegyzésünkben beszéltünk a gombásodás okáról és arról, hogy miként védekezhetünk ellene. Szóba került az is, hogy nem minden penészgomba faj ártalmas, sőt van amelyik nélkül bizony szegényebb lenne az emberiség. Most pedig innen folytatjuk.

Mérgező penészgomba fajok

Tehát vannak penészgomba fajok, melyek kívánatosak, sőt mondhatni kedvenceink közzé tartoznak, ám akadnak olyanok is melyek egyértelműen az ellenségeink. Tudni kell, hogy a penészgomba a legtöbbször nem rejtőzködőek, szabad szemmel is jól láthatóak. A falakon csúf megjelenésük figyelmeztetésként kell, hogy hasson. A csúnya átnedvesedett penész fekete foltjai jelzik  veszélyt a fürdőszoba fugáján, a szobák falain.

Ám ezek nem maradnak meg a helyükön, az apró szabad szemmel nem látható spórák tömegesen kerülnek bele a légtérbe, amit mi is belélegzünk, s léteznek olyan fajok, melyek mérgezőek. Ilyenek például az Aspergillus flavus, az Aspergillus ochraceus, vagy a Penicillium rubrum és a Fusarium félék.

Ezeknek a spóráknak a mikotoxinjait károsak lehetnek. Izgató hatást váltanak ki a szem kötőhártyáján vagy az orr nyálkahártyáján, de akár légúti panaszokat és bőrgyulladást is okozhatnak, de akár allergiás tüneteknek, szénanáthának vagy asztmának is az okai lehetnek. Mindez pedig már nem sejtés, hanem tudományosan alátámasztott tény.

Levegőtisztaságról

Természetesen gombamentes levegőről fölösleges beszélni, légköbméterenként 200 gombaelem még elviselhető, 200 és 500 között viszont már jelentősen megterhelik a légzőrendszert és az immunrendszert. 500 felett pedig már káros reakciókra kell számítanunk.

Mit tehetünk?

Fontos kerülnünk a nagy mennyiségű ruha szárítását a lakáson belül, hiszen a nyirkos meleg levegő ideális a penészgombák szaporodásának. A gáztüzelő berendezések is hozzájárulnak a párásodáshoz, éppen ezért nagyon fontos az ilyen eszközökkel felszerelt helyiségek rendszeres szellőztetése. A konyhai páraelszívó rendszeres használata is sokat segíthet a megelőzésben, de talán a legjobb módszer, ha előre gondolkodva a megfelelő penészgátló hatóanyagokkal már az épületek kivitelezésénél elébe megyünk az esetleges problémának, vagy ha ez nem lehetséges, akkor utólagosan is elvégeztetjük a falfelületek penész-mentesítését.

Penészedik a falam, de miért? 1. rész

penesz.jpgLegelőször is nyugodtan fogadjuk el, hogy a penészgomba mindenütt jelen van, hiszen a szabad szemmel nem látható penész spórák mindenfelé szállnak a levegőben, de addig nem történik semmi míg ezek nem találnak maguknak megfelelő táptalajt. Ahol elég hosszan, elég nagy a páratartalom (72 órán át 75% felett) ott viszont le fognak rakódni a spórák és penészfoltok alakulnak ki.

Penész kialakulhat olyan helyen is, ahol a levegő páratartalma a hideg felületekre lecsapódhat. Ez olyan helyeken lehetséges, ahol az úgynevezett. harmatponti hőmérséklet az uralkodó, azaz azokon a helyeken ahol a pára kicsapódik.

Tehát a száraz, megfelelő hőmérséklet, jól szellőztetett felületeken nem fog a penészedés beindulni. Ha viszont beüt a baj, akkor érdemes rögtön megfékezni a terjedést és megszűntetni a problémát. Gyorsan jegyezzük meg, hogy a tüneti kezelés nem feltétlen megoldás, hiszen a különböző vegyszerekkel, a lemosókkal vagy akár az erre alkalmas festékekkel, csupán a felszínt kapargatjuk és igaz átmenetileg megoldásnak tűnhet, de a hatóanyagok lebomlása után a penészképződés újra megindul.

Mi akkor a teendő?

A legfontosabb, hogy a páratartalmat a megfelelő keretek között tudjuk tartani, hiszen akkor szinte lehetetlen a penészedés. Éppen ezért nagyon fontos a szellőzetetés. A modern technika már lehetővé teszi, hogy ehhez akár már különböző segítségeket is, hiszen számos eszköz rendelkezésünkre áll, mellyel a páratartalmat, a hőmérsékletet mérhetjük, sőt olyan számítógépes programok is rendelkezésre állnak, melyek segítenek a harmatpont meghatározásában.

A nekünk okozta kellemetlenségek ellenére is a penészgombák szinte nélkülözhetetlenek, hiszen nagyon fontos szerepük van a szerves anyagok lebontásában. Sőt nyugodtan mondhatjuk, hogy egyes penészgomba fajok nélkül sokkal szegényebb lenne a világ. Gondoljunk akár csak a borospincék falaira, vagy a téliszalámira, esetleg bizonyos sajtokra, melyek e gombák nélkül soha nem kerülhetnének az asztalunkra.

Folytatjuk!

Az új ablak tehet a penészről?

1_4.jpgSokan tapasztalhatták már, hogy egy régi nyílászáró cseréje után a korszerű műanyag szerkezet beszerelése után pár hónap alatt penészedés jelent meg a falakon. Ilyen esetben az ablakot érdemes okolni.

Ez persze igaz, de csak részben, hiszen az ablak csupán ellátja funkcióját, rendesen zár. A tényleges ok a nem kielégítő szellőzés. Persze erre a válasz alapvetően az, hogy mindenki ugyan annyit szellőztet, mint az ablakcsere előtt. Ám azt senki nem számolja hozzá, hogy a korszerűtlen ablakoknál van egy „autoamata” szellőztető rendszer is, hiszen azok nem zárnak tökéletesen, s valamennyi légcserét zárt álapotban is megengednek.

Értelemszerűen pont ezért váltunk nyílászárót, hiszen a régivel rengeteg energiaveszteséget kell megszüntetnünk, de kevesen gondolnak arra, hogy ezzel együtt más veszélyeknek tesszük ki magunkat. Ugyanis a páratartalom már csak az emberi jelenléttől is megemelkedik, és ez lecsapódáshoz vezet, mely előbb-utóbb meg fog látszani a falakon.

Mindez ráadásul nem csupán kevésbé esztétikus és kellemetlen, de egészségügyi problémákat is okozhat. Légúti betegségeket, ízületi gyulladást, allergiás tüneteket idézhet elő. Ezen túl, rongálja az épület szerkezetét, valamint a helyiségben található bútorokat, tárgyakat.

Ezt természetesen könnyen elkerülhetjük egy automata szellőzőrendszerrel, melyek manapság már megbízhatóak és könnyen hozzáférhetőek, s a gyártók is előszeretettel ajálják őket. Így nem csupán energiát spórolunk egy-egy új szerkezettel, de egészségünket és lakásunk szépségét is megtartjuk.

Néhány jó tanács kezdőknek!

2.jpgSokat beszéltünk már napjaink egyre növekedő energiaárairól és az energiatakarékosság kérdéséről, melynek meghatározó részét képezik a nyílászárók, amik azonnal újabb kérdések sorát vetik fel. Mostani bejegyzésünk néhány praktikus tanáccsal igyekszik segíteni azok dolgát, akik nem igazán járatosak az ajtók és az ablakok világában.

Az ablakcsere hosszú időre oldja meg az ezzel kapcsolatos problémákat, így kijelenthető, hogy amennyiben minden megfelelő módon történik, akkor az új nyílászárók akár több évtizedig is kiszolgálhatják a tulajdonosokat, ám sajnos számos hiba is előfordulhat, melyekre jobb előre felkészülni, mint utólag bosszankodni.

Először is tisztában kell lenni vele, hogy a nyílászárók cseréjének nagyon sok szakasza van, mellyel kapcsolatban nagyon sok döntést kell meghozni, melyeknek az Ön igényeit kell szolgálnia, így inkább legyen az Ön döntése, mint a kereskedőé, vagy akárki másé. Igaz, hogy ezek javát a folyamat elején kell meghozni, de érdemes felkészülni, hogy az egész folyamát képes legyen figyelemmel kísérni.

Nem érdemes hinni a szerencsében, mert minden tévhit ellenére a felkészültség és a szükséges információk birtoklása kiváltja Fortuna kegyeit, hiszen ha tisztában van a lehetőségeivel és hogy mikor mit kell tennie, akkor biztonságban érezheti magát a nyílászárók cseréjével kapcsolatban.

Érdemes olyan dolgokra oda figyelni, mint az általunk választott cég referenciái, melyek jó kiinduló pontok lehetnek a választásnál. Mivel egy ilyen befektetés nem olcsó mulatság ezért jó tisztában lenni az ár-érték aránnyal, illetve, hogy pontosan milyen munkák és szerkezetet tartoznak bele az összegbe, amiért kicserélik nyílászáróit.

Nem kell meglepődni az előlegen, hiszen a legtöbb gyártó, mivel az ő részükről is tetemes befektetést jelent, egyedi méretbe készít Önnek szerkezetet, melyek máshová nem építhetőek be. Ez az összeg viszont ne haladja meg a teljes költség 15-30%-t.

A legfontosabb viszont a már említett felkészültség, melyhez reményeink szerint blogunk eddigi és jovőbeli posztjai is hozzájárulnak, hogy minél jobban el tudjon mélyülni a nyílászárók világában, s tapasztalatai a cseréket illetően csak pozitívak legyenek!

Miért válasszunk műanyag nyílászárót?

1_3.jpgA nyílászáró piac az elmúlt évtizedekben igencsak megváltozott, ma már senki nem lepődik meg azon, hogy a legtöbb beépítésre kerülő szerkezet műanyagból készül, szemben az előző évszázad főként fa uralta ablakaival. Hogy miért, gyorsan elmondjuk.

A tendencia természetesen nem véletlen, hiszen nem csupán olcsóbb a műanyag ablak, hanem alkalmazási területük is lényegesen sokrétűbbnek tekinthető. Ezek a szerkezetek, nem csupán családi házak vagy hagyományos lakóépületek díszei lehetnek, hanem nyugodtan beépíthetőek irodaházakba és gyárépületekbe is. A legfontosabb viszont az, hogy a kor igényeihez ez az alapanyag passzol leginkább, hiszen az energiaárak emelkedése miatt, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hőveszteséggel kell számolnunk ingatlanainknál.

Egy átlagosnak mondható ház esetében a hőveszteség szűk 40 százalékáért ablakaink, ajtóink felelősek, mely egy fűtési szezon alatt akár hat számjegyű többletköltséget is jelenthet. Egy jó minőségű, jól beépített szerkezet viszont ezt az összeget minimálisra csökkenti – mondhatni hamar megtérül a befektetés –, hiszen a műanyag ablakok lényegesen jobban szigetelnek, mint a fából készült társai.

Mint ahogy arról már korábban írtunk, biztonsági szempontok alapján is érdemes inkább a műanyagra voksolnunk és nem mellesleg komfortérzetünket is javíthatja egy ilyen szerkezet, hiszen mind télen, mind nyáron képes normalizálni a belső klímát. S azt se felejtsük el, hogy a mai technológia mellett már esztétikai kompromisszumokat sem kell tennünk, hiszen szinte akármilyen színben és formában elkészülhet a műanag szerkezet.

Apró jelek, melyek szerint megérettek a nyílászárók a cserére

1294086107.jpgNincs szüksége senkinek semmilyen szakértelemre, hogy feltűnjön a nyílászárók megérettek a cserére. Apró hétköznapi momentumokból könnyen következtethet bárki arra, hogy valami nem stimmel a szerkezetekkel. Most sorra fogjuk venni azokat a jeleket, melyek alapján érdemes elgondolkodni a cserén, vagy a felújításon.

A legárulkodóbb nyom a huzat. Huzat van, de minden nyílászáró zárva? Valami biztos, hogy nincs rendben! Ugyan erre a következtetésre kell jutnunk, ha hideg levegő áramlik be, a csukott nyílászárók környékén pedig hűvös van. Az egész napos fejfájás is lehet nyom, hiszen könnyen okozhatja a hozat, de természetesen a legkézenfekvőbb és legfeltűnőbb dolog, ha mozognak a függönyök a zárt ablakok előtt.

Persze akkor is érdemes elgondolkodni, hogy a nyílászárók a ludasok, ha télen a fűtésszámla, nyáron (klíma esetén) pedig az áramszámla veri ki a biztosítékot, hiszen egy jól megkonstruált és beépített szerkezet esetében ilyen nem fordulhat elő.

Ezek az apró jelek, azért nem olyan különösek, s reményeink szerint szinte mindenki ugyan erre a következtetésre jut, mint mi. De azt végig gondolta már, hogy miért poros minden napi porolás után az összes bútora? Ha nem, akkor most itt a válasz, bizony a nyílászárók a hibásak, hiszen a kosz az ablakok körül található apró réseken keresztül jut be.

Ha e néhány könnyen megfigyelhető jelre alapozva fordulunk szakemberhez nem lőhetünk mellé, hiszen ezek teljes mértékben alátámaszthatják igényeinket egy új szerkezetre.

Alapfogalmak 3.

1_2.jpgFolytatjuk sorozatunkat, melyben a nyílászárókkal kapcsolatos alapfogalmakat tisztázzuk. Ma a profilok légkamráiról, vasalatairól, szellőzésérőlés, merevítéséről még néhány apróságról lesz szó.

Légkamrák:

Ennek száma azt mutatja meg, hogy a tokban és a szárnyban hány elkülönített kamra található meg. Ez elsősorban a hőszigetelést fokozza, azaz minél nagyobb a szám, annál jobb lesz a hőszigetelés értéke.

Acél merevítés:

a nyílászárók tokjában és szárnyprofiljában körbefutó horgonyzott acél. Ez adja meg a nyílászárók stabilitását, merevségét, ellenállását.

Vasalat:

Ez fogja működtetni a nyílászárókat, azaz ez határozza meg, hogy egy ablak nyíló, nyíló-bukó, toló-bukó, stb. A vasalatokon a záródási pontok száma is eltérhet. Nagyon fontos a minőségi vaslat, hiszen mondhatni ez lesz a műanyag nyílászáró szíve-lelke.

Mechanikus résszellőzés:

Ilyen opciónál a kilincsek 45 fokos szögben állításakor nem lesz tökéletes a zárás, így létrehozva a minimális szellőzés lehetőséget.

Hibás működtetést gátló:

Ez az opció megakadályozza azt a helyzetet, hogy egy buktatott ablakot, vagy ajtót nyíló üzemmódba váltsunk át, vagy fordítva.

Automata szellőző:

A tokba mart szellőző, mely magától, a páratartalmat figyelembe véve, szellőztet. Olyan helyiségekben, ahol nyílt égésterű gázkészülék üzemel, min. 1 db automata szellőző beszerelése szükséges!

Csúszófékes nyitáshatároló:

Megakadályozza az ablakszárny becsapódását.

Gyermekzár:

Csak egy bizonyos szögig engedi az ablakszárnyak kinyitását.

Kulcsos kilincs:

A kilincs kulccsal történő lezárása (pl. hogy gyermekünk ne tudja kinyitni az ablakot).

Alapfogalmak 2.

1_1.jpgA nyílászárók legnagyobb részét az üveg teszi ki, így a jó profil mellett az üveg választásnál is érdemes körültekintően eljárni.

Float üveg: Változó vastagságú, átlátszó sík üveg

Low-E bevonatos üveg: Olyan Float üveg, melynek egyik oldalára nemesfém-oxid réted kerül, mellyel jobb Ug érték érhető el.

Argon gáz töltés: Két üveg közzé Argon gáz kerül, mely tovább javítja a hőszigetelési értéket.


Kripton gáz töltés (az ára horribilis): Argon gáz helyett Kripton kerül az üvegek közzé, mely még jobb hőszigetelési értéket biztosít.

Katedrál üveg: Nem átlátszó, érdesen mintázott üveg, mely a fényt beengedi (a fényáteresztés a mintától függ), de keresztülnézve rajta nem látszik, hogy mi van a túloldalán. Egyértelműen olyan helyekre ajánlott, ahová nem szeretnénk ha belátnának (pl. fürdőszoba, pince, üvegezett bejárati ajtó).

Reflexiós üveg: Egy tükröződő réteggel ellátott üveg, mely nappali fénynél véd a belátástól, viszont fordított esetben éjszaka benti világosságnál a hatás megfordul.

Biztonsági üveg: Összeragasztott üvegrétegek, melyek közzé laminált anyag kerül, ami megakadályozza törés esetén az üvegfelület szilánkosra törését.

4-16-4 : 4 mm float üveg – 16 mm légrés – 4 mm float üveg

4-16-4 Low-E + Argon gáz: Az előbbivel megegyező szerkezet, a már említett bevonattal és Argon gázzal.

4-16-4-14-4: 3 rétegből összeálló szerkezet, 3 4 mm-es üveggel, melyek között 16, és 14 mm légrés van.

4+4 (vagy ehhez hasonló) jelöléssel látják el a biztonsági üvegeket, mellyel jelzik, hogy milyen rétegeket ragasztanak össze a kívánt hatás érdekében. Ezzel a nyílászáró hanggátlása is javul.

A hangszigetelést általában egy vastagabb üveggel szokták megoldani (pl. 8 mm float – 18 mm – 4 mm Low-E).

Mivel az üvegezés variációinak száma hatalmas, így nem kívánjuk felsorolni az összes lehetőséget, de ezek alapján könnyen meg lehet határozni, hogy pontosan mit is jelentenek a jelölések.

Alapfogalmak 1.

“U” érték

1.jpgAz első néhány bejegyzésben azokat az alapfogalmakat vesszük sorra, melyekkel jó ha tisztában van mindenki, aki nyílászárót szeretne cserélni. Mindezt pedig könnyen emészthető, a szakzsargont mellőzve próbáljuk kivitelezni.

Kezdjük talán az "U" értékkel, mely talán az egyik legtöbbet emlegetett fogalom a nyílászárókkal kapcsolatban, de nem teljesen egyértelmű, hogy pontosan mit is jelent:

 „U” értékek:

Az üvegszerkezet „Ug” értéke, azt mutatja meg, hogy egy m2 felületen, egy kelvin hőmérséklet különbségnél óránként mennyi energiát vesztünk. (Ez csupán az üvegre és nem az egész szerkezetre vonatkozik!)

Uf érték: A tokprofil hő átbocsátási tényezője.

Uw érték: A teljes ablak hő átbocsátási tényezője, vagyis a profil és az üveg együttes értéke.

Uw, eff: A teljes szerkezet hő átbocsátási tényezője (profil + üveg) a beépítést követően.

Az “U” érték minél kisebb, annál jobb a hőszigetelés.

Kedves látogató!

avagy megérkeztünk

A PlasticBau csapata úgy döntött, hogy blogolásra adja a fejét! Semmi más célunk nincs csak, hogy átadjuk azt a több éves szakmai tudást, mellyel reményeink szerint segítünk eligazodni a nyílászárók világában. Elhatározásunk szerint igyekszünk tapasztalatunkat a legközérthetőbb formában átadni, s olyan nyelvezetet használni, mely egy-két szakszavon kívül (melyet még az elején tisztázunk) semmilyen előismeretet nem feltételez az építőiparról illetve különösen az ablakokról és az ajtókról.

Üdvözlettel:

A PlasticBau munkatársai.